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35ª Jornada Sul Brasileira de Cirurgia Plástica - Year2019 - Volume34 - (Suppl.1)

http://www.dx.doi.org/10.5935/2177-1235.2019RBCP0035

ABSTRACT

Introduction: Cutaneous flaccidity in the upper limbs are important complaints among patients undergoing bariatric surgery. The final result after brachioplasty is a concern of these patients, but quantitative analyses of the results have never been described in the literature.
Objective: To quantify the cutaneous resection in the postoperative period of brachioplasty using the Pitanguy technique.
Method: Pre and post-operative standardized photos of this service were evaluated using AutoCad software, allowing exact calculations of distances, as well as the area of a triangle established in the pre and post-operative photos, quantifying skin resection after surgery.
Results: The sample consisted of women, with 50 years mean age, mean Body Mass Index = 48.11 kg/m2 pre-gastroplasty and 26.8 kg/m2 pre-brachioplasty. Calculations of the areas corresponding to cutaneous resection showed a 23.2% decrease in the brachial flap (p = 0.008).
Conclusion: Statistically significant reduction of the brachial flap in brachioplasty was evidenced by the Pitanguy technique.

Keywords: Gastroplasty; Weight loss; Lipodystrophy; Brachial circumference; Operative surgical procedures

RESUMO

Introdução: A flacidez cutânea em membros superiores constitui uma importante queixa entre pacientes submetidos a cirurgia bariátrica. O resultado final após a braquioplastia é uma preocupação desses pacientes, porém análises quantitativas dos resultados nunca foram descritas na literatura.

Objetivo: Quantificar a ressecção cutânea no pós-operatório de braquioplastia pela técnica de Pitanguy.

Método: Avaliaram-se fotos de pré e pós-operatório padronizadas desse serviço por meio do software AutoCad, possibilitando cálculos exatos de distâncias, e ainda da área de um triângulo estabelecido nas fotos de pré e pós-operatório, quantificando a ressecção de pele após a cirurgia.

Resultados: A amostra foi composta por mulheres, com idade média de 50 anos, Índice de Massa Corporal médio = 48,11 kg/m2 pré-gastroplastia e 26,8 kg/m2 pré-braquioplastia. Os cálculos das áreas correspondentes à ressecção cutânea demonstraram diminuição de 23,2% do retalho braquial (p = 0,008).

Conclusão: Foi evidenciada redução com significância estatística do retalho braquial em braquioplastia pela técnica de Pitanguy.

Palavras-chave: Gastroplastia; Perda de peso; Lipodistrofia; Circunferência braquial; Procedimentos cirúrgicos operatórios


 

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