ISSN Online: 2177-1235 | ISSN Print: 1983-5175
Showing of 1 until 1 from 1 result(s)
Search for : Ivy Ofenböck Magri
ABSTRACT
Facial aging is a consequence of multiple intrinsic and extrinsic interactive factors, leading to loss of volume and repositioning of facial fat and bone remodeling. Breakthroughs have been seen in recent decades in the ability to reduce the signs of aging. Filling techniques and numerous products available on the market have generated new interest in the study of facial anatomy. Fillers are able to restore volume in limited areas and are suitable for treating facial wrinkles and loss of subcutaneous volume. The gold standard remains hyaluronic acid because it is more biocompatible and has greater permanence in the skin, without being definitive. The objective of this report is to review the anatomy of the middle third of the face and the main indications for filling and the techniques used for rejuvenation.
Keywords: Hyaluronic acid; Rejuvenation; Face; Skin aging.
RESUMO
O envelhecimento facial é consequência de múltiplos fatores intrínsecos e extrínsecos que interagem entre si, levando à perda de volume e reposicionamento da gordura facial, assim como o remodelamento ósseo. Nas últimas décadas, houve um grande avanço na Medicina em reduzir os sinais do envelhecimento. As técnicas de preenchimento e os inúmeros produtos disponíveis no mercado trouxeram novo interesse no estudo da anatomia da face. Os preenchedores têm como função restaurar o volume de áreas restritas, portanto, são adequados para tratar rugas faciais e perda de volume subcutâneo. O padrão ouro atualmente é o ácido hialurônico, por ser mais biocompatível e ter uma permanência maior na pele, sem ser definitivo. O objetivo desse artigo é revisar a anatomia do terço médio da face, assim como as principais indicações de preenchimento e técnicas utilizadas para o rejuvenescimento.
Palavras-chave: Ácido hialurônico; Rejuvenescimento; Face; Envelhecimento da pele.
All scientific articles published at www.rbcp.org.br are licensed under a Creative Commons license